Zakaj je ladijski dnevnik obvezni del opreme na vsakem plovilu?

Zakaj je ladijski dnevnik obvezni del opreme na vsakem plovilu?

Ladijski dnevnik je pomemben pripomoček na vsakem plovilu, saj vanj vpisujemo celo vrsto različnih podatkov. Če je bil prvotno ladijski dnevnik namenjen le za navigacijo, se zdaj v ladijski dnevnik vpisuje vse več podatkov in tudi komentarjev vseh, ki so zadolženi za navigacijo.

Na začetku so hitrost merili tako, da so v morje vrgli kos lesa “log” in na podlagi njega prešteli število vozlov v določenem času. Postopek so v rednih časovnih intervalih ponovili ter rezultate zapisovali v ladijski dnevnik “logbook”. Sodoben ladijski dnevnik poleg pomembnih navtičnih zaznamkov in komentarjev beleži tudi trenutno smer in hitrost ter položaj ladje, smer glede na cilj in jakost vetra, morebitna popravila ladje in postopke njenega vzdrževanja, analizo vremenskih razmer z beleženjem podatkov o zračnem tlaku in višini valov ter opise obiskanih krajev, ljudi in obnašanja posadke. Dandanes nam ni potrebno vsako uro meriti hitrosti ter zapisovati množice podatkov, saj imamo GPS zapisovalec, ki nam beleži tovrstne podatke. Vseeno pa večina sodobnih navtikov zapisuje svoja opažanja na morju v svoj osebni dnevnik – prednatisnjen ladijski dnevnik si lahko kupijo v trgovini ali pa si ga z malo domišljije omislijo kar sami.

Predlagamo, da v dnevnik vpisujete tako aktualne oz. relevantne navtične podatke kot tudi pomembne dogodke, z analizo katerih boste podrobneje spoznali tako svoje plovilo kot tudi svojo posadko.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.