Vremenska napoved

vremenska napoved

Vremenska napoved

Vremenska napoved za Slovenijo se razlikuje v nekaterih krajih in pokrajinah. Imamo Dolenjsko ali jugo-vzhodna regijo (Novo mesto,…), Gorenjsko ali severo-zahodno regijo (Kranjska Gora, Kredarica,…), Štajersko ali severo-vzhodno regijo (Celje, Maribor,..), Koroško regijo (Slovenj Gradec,…), Prekmursko regijo (Murska Sobota,…), Notranjsko (Ljubljana,…) in Primorsko regijo (Postojna, Portorož, Koper,…). Vremenska napoved za posamezen kraj se razlikuje od meseca do meseca, opažamo pa, da so jesenski in zimski meseci čedalje bolj hladni.

Včasih je povprečna zimska temperatura v Sloveniji merila okoli 0 stopinj celzija, dandanes pa je na Primorskem (ki je najtoplejša slovenska pokrajina) že -2°C. Kar se tiče sonca in poletnih temperatur, je vreme v tem smislu mnogo bolj prijazno do naše dežele. Poletja so vroča, temperature se gibljejo vse tja do 35°C, več pa je prav tako poletnih vročinskih valov. V tem smislu je vremenska napoved dosti točna, saj se moramo na tako visoke temperature, ustrezno pripraviti. Poskrbeti moramo za to, da v telo vnašamo zadostne količine vode, saj se v teh mesecih tudi izredno potimo. V tem primeru nastane prav tako veliko zdravstvenih težav, katerih se lahko s preventivnimi in pravočasnimi ukrepi izognemo.

vremenska napoved

Glede na naš hiter tempo življenja, so vse bolj vidne in opažene klimatske spremembe. To je povezano z globalnim segrevanjem ozračja in ostalimi dejavniki, saj je zelo pomembno, da je vremenska napoved točna in dosledna. Pred desetimi leti, ko nismo imeli opravka z globalnim segrevanjem, so bile napovedi natančne tudi za 14 dni vnaprej. Vsekakor se to vztrajno zmanjšuje, kajti dandanes ni točna niti 7 dnevna napoved. Meteorologi pravijo, da je napovedovati vreme za neko daljše časovno obdobje, precej zahtevno in nejasno. Vsekakor je izlet po Sloveniji prava izbira, saj je vremenska napoved za našo deželo precej točna. Če se na izlet odpravljate v jesenskem času, je dobro vzeti dodaten dežnik in nepremočljive čevlje, pozimi pa kapo, šal in rokavice. V poletnih mesecih bodite pripravljeni na vroče sonce ter se namažite z ustreznim faktorjem. Dobro se je izogniti direktnemu soncu, zato se rajo umaknite v senco.

Spletna stran vremenska napoved vsebuje napoved za Slovenijo po regijah in mestih za danes, tri, pet, sedem in deset dni. S tem omogočajo, da si svoje izlete organizirate v najboljšem možnem vremenu. Možen je ogled spletne kamere, ki prikazuje trenutne vremenske razmere na Lisci in Vahti. Pomembna so razna vremenska opozorila za Slovenijo in Evropo, lahko vidite možnost pojava toče ter udarnih strelov (Slovenija in Evropa). Spletna stran ima radarsko sliko, ki pove jakost padavin nad Slovenijo ter satelitsko sliko, ki je pokazatelj gibanja oblakov.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.