Kako poskrbeti za opremo in varnost na morju

Kako poskrbeti za opremo in varnost na morju

Preden se odpravite na morje, morate poskrbeti za to, da imate opravljen izpit za čoln in da ima čoln predpisano opremo ter da motor in luči delujejo kar se da brezhibno. Nikoli ne smete pozabiti preveriti količino goriva v plovilu in ustrezne dokumente (zavarovanje plovila proti tretji osebi in potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna oz. potrdilo o opravljenem izpitu za čoln) Na morju morate biti pozorni na kopalce, zato plujte najmanj 200 m od obale (če imate gliser pa 250 m stran od obale), kot tudi na promet okoli sebe. Jadralci na deski se lahko gibljejo 1000 m od obale, zato morate biti na njih še posebej pozorni. Če se na zahodni strani začnejo zbirati črni oblaki, je to za vas znak, da morate čim prej najti varen pristan pred nevihto. V slučaju nevarnosti lahko pokličete Upravo RS za pomorstvo – KAPITANIJO, ki vedno posluša na 16 kanalu VHF (delovna kanala sta 7 in 12), ter sprejema DSC klice na 70 kanalu.

Druga težava, na katero pogosto naletijo jadralci, ki se odpravljajo na daljša potovanja, je težava s pomanjkanjem električne energije. Težava se lahko odpravi s tem, da prižgemo motor oziroma se zatečemo v najbližjo marino ali pristanišče.

Električna energija je jadralcem na poti okoli sveta nujno potrebna za zagotovitev delovanja navigacijskih, radio in telefonskih naprav, avtopilota in hladilnika. Veliko elektrike se porabi na daljših jadranjih ponoči, ko so prižgane še navigacijske luči in radar, zato se je na navtičnem trgu pojavil nov produkt – hidrogenerator  Watt&sea, ki je že požel številna mednarodna priznanja. Vodni generator deluje podobno kot vetrni, le da se kot vir energije uporablja vodni tok – voda vrti propeler, ta pa ob izredno majhen uporu proizvaja elektriko. Majhen upor in pragmatičnost sta tudi razloga, da je Watt&sea izbralo kar 95 odstotkov jadrnic, ki so se udeležile slovite regate Vendee Globe.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.