Svetilniki na Jadranskem morju 2.

Svetilniki na Jadranskem morju 2.

Prišnjak   43 49′ 5 ” N       15 33′ 8” E

Svetilnik Prišnjak predstavlja popolno nasprotje Blitvenici – ne nahaja se kot samoten otoček sredi odprtega morja, temveč že dobrih sto let krasi severozahodni del Murtra.  Zgradba z osmerokotnim stolpom je bila zgrajena leta 1886 na podlagi javne dražbe s strani Pomorske vlade v Trstu. S svojo veličino se zgradba lahko primerja z vikendom kakšnega bogataša iz 19. st., spominja pa tudi na marsikatero cerkev.

Prišnjak je od Šibenika oddaljen 30 km, od Kornatov 6Nm, a od severnega roba Murtra je oddaljen samo 300 metrov. Dolg je 400 m in širok 200 m ter po obliki spominja na želvo. Na njegovem severnem delu se nahaja borov gozdiček. Za razliko od sosednih murterskih otokov, je okrog Prišnjaka globoko morje, ki je polno različnih vrst rib.

Kot zanimivost lahko navedemo, da je nekoč, ko še ni bilo hitrih gliserjev, žena svetilničarja na njem dobila popadke in jo je mož s pomočjo čolna na vesla prepeljal na Murter. Deček, ki se je rodil kar na čolnu, je dobil ime Jadran, medtem ko je kot mesto njegovega rojstva zabeležen Prišnjak. Odkar je svetilnik avtomatiziran, na njem ni več svetilničarjev, lahko pa ga turisti najamejo, saj so na njem urejeni apartmaji. Objekt občasno obišče nekdanji svetilničar iz Murtra in občasno pripelje kakšne goste. Svetilnik na Prišnjaku  velja za enega najlepših na jadranskem morju in je pravi biser Murterskih otokov. Ko boste opravili izpit za čoln in se odpravili na morje, ga najdete na poti za Pakoštane, ko zaplujete v Vrgadski kanal…

Izpit za čoln

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.