Roža stalnih vetrov za Severni Jadran

Roža stalnih vetrov za Severni Jadran

Roža vetrov je grafični pripomoček, s katerim meteorologi prikazujejo stalne vetrove za določeno območje – z njim si pomagajo zlasti jadralci in letalci, ki jih zanimajo lastnosti vetrov na določenem področju.

Roža stalnih vetrov za Severni Jadran (vključno s slovenskim primorjem):

Na področju Severnega Jadrana in slovenskega primorja kraljujejo zlasti naslednji vetrovi: tramontana, burja, levant, jugo, oštro, lebič, ponent in maestral.

Tramontana
Veter, ki piha iz severa, prinaša s seboj hladno fronto, ki je prehodnega značaja. Tramontana je prehodnega značaja in se lahko razvije v Burjo. Za tramontano je značilno, da začne pihati nenadoma in da lahko doseže do 200 km/h in tako doseže moč orkana.

Burin
Burin je priobalni veter, ki piha ponoči, ko je kopno hladnejše kot morje. Ta veter nastane zaradi razlik v temperaturi med morjem in kopnem.

Burja
Za burjo je značilno, da piha v sunkih in prihaja ponavadi iz severovzhoda. Burja lahko pozimi traja več tednov (največ marca), poleti pa lahko piha tudi samo kakšno uro. Moč burje, ki povzroča razburkano morje in lomljenje valov, slabi z vsakim metrom od obale.

Levant
Levant, ki piha večinoma pozimi in prinaša slabo vreme, je hladen veter, ki nastane v brezvetrju in večinoma preide v burjo ali jugo.

Jugo
Jugo je topel in vlažen veter, ki prinaša spremenljivo vreme, ponavadi tudi padavine. Čeprav piha enakomerno, lahko močno razburka morje. Jugo je dolgotrajen veter saj lahko piha od šest do devet dni, s presledki pa tudi do tri tedne.

Oštro
Oštro je kratkotrajen in prehoden veter, ki piha iz juga proti severu. Poleti lahko piha samo nekaj ur.

Lebič
Veter lebič piha iz jugozahoda in povzroča velike valove in razburkano morje. Zaradi oblike jadranskega zaliva veter hitro spremeni smer. Nastane ob obisku anticiklona iz jugozahoda ali pa ob poletnih nevihtah.

Ponent
Gre za veter, ki piha iz zahodne smeri in povzroča nevihte. Je kratkotrajnega značaja in lahko piha v kateremkoli letnem času.

Maestral
Maestral je prijeten obalni veter, ki piha v smeri sever – jug. Veter začne pihati v jutranjih urah med 9.00 in 10.00, ter se stopnjuje do 14.00, ko doseže največjo jakost. Če maestral ne piha zvečer več ur, pomeni, da bo slabo vreme.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.