Pittmanova nagrada za inovacijo v navtiki

Pittmanova nagrada za inovacijo v navtiki

Nagrada, ki je dobila ime po Freeman K. Pittmanu, pokojnemu tehničnemu uredniku revije Sail, se vsako leto podeli za inovacije v navtiki. Pri izboru sodelujejo navtični novinarji, navtični arhitekti, specialisti za elektroniko in strokovnjaki za navtično opremo, ki razdelijo nagrade v kategorijah »križarjenje«, »tekmovalno jadranje«, »elektronika«, »navtični sistemi«in »varnost«.

Letošnji zmagovalec, ki ima vgrajene številne inovacije, je žirijo prepričal z istočasnim prikazom potrebnih informacij za varno plovbo na enem zaslonu. B&G SailSteer and SailTime ploter se tako lahko pohvali z izvrstnim proizvodom, ki je tako praktičen kot tudi estetski ter v veliki meri pripomore k ohranjanju varnosti na morju.

V kategoriji »križarjenje« so si nagrado razdelili Jurgan Tool-Free Clevis Pin, ki je izdelal avtomatski zatič za pritrjevanje jeklenih vrvi na jadrnicah,  Pontos avtomatski vinč s štirimi hitrostmi in Raymarine Evolution Autopilot, ki spremlja gibanje plovila v treh smereh in se  prilagaja glede na specifičnosti plovila.

V kategoriji »tekmovalno jadranje« je nagrado prejel posebni zaščitni trak podjetja PROtect LOOPX, ki se je že izkazal na ekstremnem katamaranu AC 72 ekipe Oracle team. Podjetje Karver Systems je prejelo nagrado za stoper vrvi KJ Jammer. V ohišju so 3 premične čeljusti, ki vrv primejo z vseh smeri in zagotavljajo, da vrv v nobenem primeru ne zdrsi. Tretji nagrajenec v kategoriji je Southern Spars EC Torque. Nagrado so prejeli za navijalo jadra iz lahkih kompozitnih materialov. Četrti nagrajenec je podjetje Doyle Stratis za njihova nova jadra ICE Sails. Po čvrstosti se lahko primerjajo z ostalimi jadri iz karbonskih vlaken, njihova prednost pa je v trajnosti. Njihova jadra se že uporabljajo na plovilih Volvo Ocean Race.

V kategoriji »elektronike« je nagrado prejel že na začetku omenjeni ploter B&G SailSteer. DeLorme je prejel nagrado za inovativnost za izdelek inReach SE, ki je kombinacija GPS naprave in Iridium satelitskega telefona. Nagrado je prejelo tudi podjetje Garmin za uro Quatics, ki je namenjena najbolj zahtevnim navtikom.

V kategoriji »navtičnih sistemov« so nagrado prejela podjetja Blamar, Inno in Orbit. Blamar je prejel nagrado za inovativen sistem za polnjenje in nadzor akumulatorjev, Orbit za svoj sistem vrtljive toalete 7100, Inno pa za njihove napihljive rezervoarje za čisto ali fekalno vodo, ki jih lahko v nezasedene prostore plovila namestimo skozi majhne odprtine.

V kategoriji »varnost« sta prejela nagrado TeamO Back Tow in sicer za samonapihljiv reševalni jopič in WatchMate Vision za inovativen AIS sistem (sistem za avtomatsko identifikacijo plovil).

Vir:

Izpit za čoln 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.