Novi navtični predpisi na Hrvaškem

Novi navtični predpisi na Hrvaškem

Nova pomorska zakonodaja, ki je del usklajevanja s predpisi Evropske unije, nakazuje cenovne spremembe na področju vožnje po vodah. Z novimi predpisi naj bi se tudi zmanjšala potrebna administracija, kar bo olajšalo postopke vsem, ki so na kakršen koli način povezani z navtiko. Letos naj bi navtiki na Hrvaškem prihranili kar 20 mio HRK, kar je 2,8 mio EUR. Hrvaška vlada je z novimi uredbami, ki veljajo od letošnjega leta naprej, zmanjšala nadomestila, ki jih bodo morali plačati lastniki plovnih objektov na Hrvaškem. Barke do 12 m dolžine in jahte nad 12 m dolžine so po novem izenačene glede tehničnih lastnosti,obenem pa so izenačena tudi domača in tuja plovila (za državljane EU). Tudi koncesijskih dajatev za plovila, s katerimi se opravlja gospodarska dejavnost (prevoz potnikov, najem plovil), ni več potrebno plačati. Po novem tudi ni več nadomestila za vpis v registre, nadomestilo za varnost plovbe in nadomestilo za uporabo pomorskega dobra, saj sedaj vse skupaj nadomešča enostavno letno nadomestilo.

Poleg vseh omenjenih ukrepov pa se pripravlja tudi nova sprememba zakona o upravnih pristojbinah, s katerimi se bodo nadomestile dosedanje pristojbine za vse storitve, ki so povezane z vpisi v registre, ki jih vodijo luške kapitanije. Z novimi predpisi bo Hrvaška zmanjšala tudi svoje stroške pobiranja nadomestil in kontrole, saj so do letos pošiljali račun za vsako nadomestilo, zdaj pa so vsi stroški zajeti v enem samem. Plovba po hrvaškem morju bo tako še bolj neobremenjena, sproščena in razveseljujoča …

Zdaj pa veselo na jadranje po Jadranu! Ne pozabite, da potrebujete izpit za čoln. Z izpitom za čoln lahko upravljate oz. vozite vodni skuter, jadrnico ali motorni čoln do dolžine 24 m, ne glede na način ali moč pogona.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.