Ko nam jo poletne nevihte zagodejo …

Ko nam jo poletne nevihte zagodejo …

Ker so nevihte tako na kopnem kot na morju najbolj aktualne prav v poletnem času in ker lahko pustijo na plovilu pravo opustošenje, je prav, da jim posvetimo malo več časa in prostora. Poletne nevihte so najbolj pogoste v obdobju od junija do septembra in sicer v severnem delu Jadrana.

Nevihta se pojavi v vsakem vremenu in ima lahko zelo uničevalne posledice zlasti za manjša plovila. Ob močnem grmenju in bliskanju se lahko pojavijo intenzivni nalivi in toča, če pa se ob vsem skupaj pojavi še močan veter kot je tramontana, lahko plovilo doživi precej klavrno usodo. Vzponski tokovi dosežejo največje vrednosti v nevihtnem oblaku – kumulonibus – kjer dosežejo tudi hitrosti tudi do 40 m/s.

Poletne nevihte lahko glede na hitrost nastanka razdelimo na počasne (oz. postopne) in hitro približujoče se poletne nevihte, ki potujejo s hitrostjo 15–20 vozlov. Prvi znak slednjih je potemnitev obzorja v smeri, iz katere nevihta prihaja. Nato sledi nastanek značilnega visokega nevihtnega oblaka, kar je posledica dviganja vročega in vlažnega zraka, ki z ohlajevanjem prične izločati dež. Tik pred prihodom nevihte se z dvigom temperature in padcem relativne vlažnosti zraka močno poveča sopara, medtem ko zračni tlak upade. Vetrc se ob nevihtnem udaru obrne za 180° in se močno okrepi, temperature pa s padavinami in vetrom močno padejo. Pojav rahlega vetrca v smeri jug-vzhod in vzhod ter povečana sopara po nevihti so znaki, ki lahko v kratkem pripeljejo do ponovne nevihte. Pri nas prihajajo nevihte predvsem iz zahodne smeri, vendar se lahko pojavijo postopno ali iznenada tudi iz severno-zahodne in južne smeri. Pri postopni nevihti se pojavi veter v smeri njenega gibanja, ki se postopoma krepi, obenem pa se s padanjem zračnega tlaka pojavita na obzorju grmenje in bliskanje.

Poletne nevihte se najpogosteje pojavijo v popoldanskem času, ko temperature dosežejo svoj maksimum, zato bodimo v tem času nanje pozorni še posebej takrat, ko smo na morju.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.