Kako izboljšati varnost na morju?

Kako izboljšati varnost na morju?

Poletje se bliža in ker nam že v spomladanskih mesecih premami želja po plovbi po morju, ne bo odveč, da se spomnimo napotkov o varni plovbi po morju. Preden se odpravimo na morsko dogodivščino, moramo preveriti ali smo s seboj vzeli ustrezne dokumente za zavarovanje plovila in potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna. Pred izplutjem moramo obvezno preveriti delovanje opreme, naprav in svetil ter količino goriva in ostalih tekočin.

Uporabniki priobalnega pasu
Vseskozi se moramo zavedati, da na morju nismo sami: za začetek moramo biti pozorni že na kopalce, katerim je namenjen 150-metrski pas ob naravnih plažah. Tiste plavalce, ki plavajo več kot 150 m stran od obale, lahko doleti kazen v vrednosti 400 evrov. Tudi sami morate biti pozorni na plavalce, ki kršijo pravila, zato morate biti za plutje na motorni pogon oddaljeni od obale najmanj 200 metrov, za vožnjo z gliserjem pa najmanj 250 metrov od obale. Tudi vozniki vodnih skuterjev morajo upoštevati pravila o varnosti plovbe, saj se obali ne smejo približati na manj kot 250 metrov in se od nje oddaljiti na več kot 2.000 metrov. Posebnost skuterjev je tudi v tem, da je za njih prepovedano izplutje in vplutje z naravne plaže, medtem ko je uporaba rešilnega jopiča zaradi adrenalinskih užitkov nadvse priporočljiva. Tudi manjša plovila kot so kanu, sandolin, kajak, jadralna deska itd. se ne smejo zadrževati več kot 1000 m stran od obale. Smučanje na vodi in plovba z jadralnimi deskami in drugimi plovili brez navigacijskih luči je tako kot plovba s skuterji možna le od sončnega vzhoda do sončnega zahoda.

Vremenske razmere

Za varno plovbo so ključne tudi vremenske razmere, saj nas lahko zlasti poleti preseneti marsikatera nevihta. Naučiti se moramo spremljati vreme in prepoznati znake za njegovo spremembo – zbiranje črnih oblakov na zahodni strani je npr. predznak nevihte, zato je potrebno po čim krajši poti odpeljati v najbližje pristanišče ali varen zaliv. Po drugi strani lahko oblaki formirajo verigo in povzročijo t. i. »nevihtni piš«, ko se ohlajen veter z močno hitrostjo spusti do tal in pred seboj vse »pobere«. Če nas takšna nevihta vseeno doleti na morju, počakamo pred pristaniščem, da najhujše mine, saj so takšne nevihte kratkotrajne.

Naravni rezervati
200 metrov od obale se nahajajo tudi rumene boje, ki na slovenski obali označujejo zavarovana območja, med katere sodijo tudi Debeli rtič in rt Madona ter naravni rezervat Strunjan. Zavarovana območja predstavljajo nekakšne varnostne pasove, kjer se je potrebno posluževati varnostnih režimov – prepovedana je npr. plovba na motorni pogon, nabiranje živali ali rastlin brez soglasja zavoda in odmetavanje odpadkov. V okviru rta Madona je prepovedan podvodni ribolov in sidranje, medtem ko v osrednjem delu naravnega rezervata Strunjan (Mesečev zaliv in rt Ronek) poleg prepovedi že vsega omenjenega velja še prepoved gospodarskega ribolova in avtonomnega potapljanja.

SOS
Za vse morjeplovce in imetnike izpita za čoln je pomembno, da so ob vsaki priliki pripravljeni pomagati ljudem v stiski. Na morju se obnašajte spoštljivo tudi v primeru, če za nesrečo niste sami krivi. Ostanite v stiku s svojci, da ne bodo v skrbeh in po nepotrebnem sprožili akcijo iskanja.V primeru nevarnosti in potrebe za reševanje na morju lahko pokličete Upravo RS za pomorstvo, ki bedi 24 ur dnevno na 16. kanalu VHF, na 70. kanalu DSC, MMSI 002780200 in je vedno dosegljiva na telefon: 05 6632 108.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.