Izpit za čoln – Počitniški kapitan

Izpit za čoln – Počitniški kapitan

“Počitniški kapitan”  je morda malce nerodno uporabljen izraz za kapitane, kateri v veliki meri svoj izpit za čoln uporabljajo le v času počitnic oziroma dopusta. Ti kapitani so v pretežno manj izkušeni, nekateri pa so praktično povsem brez izkušenj a so opravili izpit za čoln in se ne glede na svoje neznanje podajo na morje. Rezultati takšnega početja so nam znani iz časopisov. Seveda ne gre vseh metati v isti koš a smo ljudje taki, da ko enkrat nekaj znamo, na tiste ki se še učijo radi gledamo iz viška. Povsod se najde kakšna svetla izjema, vemo pa kaj izjema potrjuje.

Kaj želimo s tem člankom položiti na srce neizkušenim kapitanom? Upravljanja s plovilom se ne boste naučili v predavalnici, seveda je teorija še kako pomembna, a je praksa na morju dostikrat precej težja kot si marsikdo misli. Smo zagovorniki tega, da gresta teorija in praksa z roko v roki in to velja v veliki meri tudi pri varnem vodenju plovila.

Na svojo prvo samostojno izplutje se torej dobro pripravite. Prvi pogoj je seveda že za vami ko ste opravili izpit za čoln, v kolikor plovilo najemate, boste morali opraviti še izpit za VHF – GMDSS radijsko postajo, zelo priporočljivo, da opravite še katerega od tečajev varne plovbe ali tečaj jadranja, če imate možnost pa pojdite nekajkrat prej na plovbo s katerim od izkušenih kapitanov. Opazujte, sprašujte in se učite na napakah drugih. Analizirajte neprijetne dogodke, ki so se zgodili drugim z izkušenimi mornarji…

Zavedajte se, da vaš izpit za čoln ne pomeni nič, če ga ne boste varno in pametno uporabljali. Se odpravljate na vašo prvo samostojno plovbo?
Vaš izpit za čoln naj vam bo v ponos, kar pa vam bo le, če boste pluli po pameti.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.