Burin – nočni veter, ki olajša vroče poletne dni

Burin – nočni veter, ki olajša vroče poletne dni

Burin je rahel poletni veter, ki piha iz obale proti morju – pihati začne po sončnem zahodu in običajno piha vse do sončnega vzhoda. Gre za termični veter, ki nastane zaradi priobalne cirkulacije zraka. Ponoči se zrak nad kopnim ohlaja hitreje kot nad morjem. Ko hladnejši zrak izpodriva toplejši zrak, se začne nad morjem dvigovati in se v višinah vračati nad kopno. Gibanje hladnejše zračne mase s kopna nad morje imenujemo burin.

Burin je nočni veter, ki začne pihati okoli 21.00 ure in ga pozna vsa Jadranska obala. Prepoznamo ga po tem, da nenehno menja jakost, obenem pa ne presega hitrost šestih metrov na sekundo. Najbolj izrazit je poleti v primeru stabilne vremenske slike, ko na ozračje ne vplivajo vremenske fronte.

Burina ne smemo zamenjevati z burjo, pa čeprav piha iz podobne smeri. Burin je nasprotno od hladne in močne burje zelo prijeten in osvežujoč veter. Smer iz katere piha je običajno severovzhod, glede na konfiguracijo terena pa lahko piha vse od smeri sever-severovzhod (NNE) do smeri vzhod (E). Burin piha podobno kot burja v obdobju stabilnega vremena in je znanilec lepega vremena.

Burin ne dosega visokih hitrosti – lahko bi rekli, da je zanj izraz »noč ima svojo moč« še najbolj primeren, saj se mu moč ponoči stopnjuje in je v času sončnega vzhoda že precej velika. Običajno piha z močmi 2-3 Bf in ne seže dlje kot 20 milj od obale. Večje moči doseže le tam, kjer je tudi burja bolj intenzivna – tj. v Tržaškem zalivu, Senjskih vratih in v Šibeniku. Burin tako s svojo lahkotnostjo popestri marsikatero soparno poletno noč, saj vnese na priobalni pas hladno sapo, ki nas hitreje zaziblje v spanec.

Več prispevkov: blog

Ne prezrite koledar tečajev izpit za čoln!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.