Hitra lekcija »morskega volka«

Hitra lekcija »morskega volka«

Kaj je vozel?
Vozel je medsebojna združitev dveh vrvi, pri čemer je živi konec tisti, s katerim delamo, mrtev pa tisti, ki pri delu miruje. Brez vozla je uporabnost vrvi zelo zreducirana.

Kakšne so odlike dobrega vozla?
Vozel mora biti zanesljiv, mora dobro držati, mora se hitro narediti in hitro razvozlati.

Kako naredimo t.i. moški vozel (ambulantni vozel)?
Del moškega vozla v različici s pentljo nevede uporabljamo pri vsakodnevnem zavezovanju vezalk na čevljih. Z živim delom vrvi dvakrat naredimo enako kretnjo. Z živim delom vrvi gremo čez mrtvi del in okrog, da dobimo navaden vozel. Nato imamo živi del vrvi na drugi strani in ponovimo enak gib, da gremo z živim delom vrvi čez mrtvi del in okrog njega.

Kaj je ženski vozel in kako ga naredimo?
Ženski vozel je na videz podoben moškemu, a zanj je značilno, da slabše drži. Prvi del vozla je enak moškemu, v drugem delu pa gre živi del vrvi pod mrtvi del in okrog.

Kaj je mrtvi vozel in zakaj se uporablja?
Mrtvi vozel oz. pašnjak je nezategljiva zanka, ki se uporablja za izdelavo varne zanke na koncu vrvi (privez na bitvo), povezovanje vrvi z očesi (škote z jadrom), privezovanje predmetov. Tak vozel je izjemno zanesljiv in ga v navtiki uporabljamo za različne namene. Mrtvega vozla se kandidati za izpit za čoln najlažje naučijo preko zgodbe: Naredimo zanko (vodnjak), kjer je živi del vrvi (kača) na zgornjem robu zanke (vodnjaka). Nato gre živi del vrvi skozi zanko, okrog mrtvega dela vrvi (drevo) in nazaj v zanko. Zgodba: Naredimo vodnjak. Kaša je na zgornjem robu vodnjaka. Kača gre nato ven iz vodnjaka, okrog drevesa (vseeno po kateri strani) in nazaj v vodnjak.

Kdaj uporabimo skrajševalni vozel?
Skrajševalni vozel je primeren za začasno skrajševanje vrvi in za odstranitev poškodovanega dela vrvi. Naredimo ga tako, da poljubno skrajšamo vrv, ki ji na vsaki strani naredimo uho in dvojni del vrvi porinemo skozi.

Za kaj uporabljamo bojin in sidrni vozel?
Ime že samo po sebi veliko pove: Bojin vozel uporabljamo za privezovanje čolna na bojo ali privezni prstan. Naredimo ga tako, da z živim delom vrvi naredimo dve enaki zanke okrog mrtvega dela vrvi. Sidrni vozel (namenjen privezovanju vrvi na sidrni škopec) je podoben bojinem, a s to razliko, da pri tem ko delamo prvo zanko, gremo z živim delom vrvi še pod vrv, ki je pri drogu oz. škopcu.

Kaj je t. i. osmica?
Osmico uporabljamo za zaključke na vrveh. Začnemo tako, da naredimo pentljo, potem pa gremo okrog mrtvega dela vrvi in skozi zanko.

Za še več znanja o navtiki se prijavite na tečaj: izpit za čoln

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.