Brezskrben dopust s potujočo lekarno

Brezskrben dopust s potujočo lekarno

Ob odhodu na dopust ne pomislimo na to, da se lahko sanjski dopust sprevrže v pravo “nočno moro”. Če se odpravljate na jadranje po kakšnih bolj tropskih krajih, vam svetujemo, da se pred odhodom pozanimate, katere nalezljive bolezni so najpogostejše na tem območju in katera cepljenja so priporočljiva. Informacije o cepljenjih in zaščiti na posameznih področjih lahko dobite tudi na Inštitutu za varovanje zdravja RS in na območnih Zavodih za zdravstveno varstvo.

Pomembna pa niso samo preventivna zdravila in zaščita, vendar tudi zdravila, ki jih jemljete že pred samim potovanjem in so nujna za vašo normalno življenje in delovanje. Zelo priporočljivo je, da s seboj vzamete tablete za zbijanje telesne temperature in protibolečinske praške oz. tablete ter tablete za lajšanje bolečin grla. Tisti, ki imate probleme s prebavili, se oborožite z zdravili proti bolečinami želodca in s sredstvi proti driski, medtem ko naj alergiki vzamejo s seboj mazila in tablete za alergije, s katerimi bodo lahko blažili reakcije po piku mrčesa ali ugrizu žuželk. Ne pozabite niti na hladilno mazilo in pripomočke za zaščito pred soncem ter za pribor, s katerim si boste oskrbeli rane. Pri vsem skupaj pa ne pozabite na preproste vsakdanje »banalnosti« kot so obliži za žulje in pinceto za odstranjevanje tujkov (morskih ježkov, stekla itd.), saj vam bodo prišle še kako prav.

Komplet za prvo pomoč

Vse stvari imejte zapakirane v eni škatli, da jih boste ob prvi (ne)priliki takoj našli, ne pa da boste ranjeni brezglavo tekali naokoli in se še dodatno tolkli po glavi… Kolikor so pomembna sama zdravila, je namreč pomembno tudi njihovo pravilno shranjevanje in vaša skrb za red in organiziranost. Poskrbite za to, da bodo zdravila vedno na suhem in v tesno zapahnjenem prostoru, do katerega ne bodo prišli zrak, voda ali vlaga. Naj se brezskrbno dopustovanje začne s pripravo mobilne lekarne, s katero boste premagali takšne in drugačne nevarnosti in izzive …

Za dodatno varnost na morju poskrbite še za: izpit za čoln, preverite vremensko napoved, preverite delovanje naprav ter plovilo.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.